fbpx ...

Vad bör man tänka på när man ska välja körskola? En fråga som många ställer sig själva när man ta första steget till att ta körkort. Det finns inget enkelt svar som säger att en specifik körskola kommer vara bäst, utan valet av körskola är väldigt individuellt. Alla har vi saker som vi tycker är extra viktiga när vi tar körkort och du bör därför leta efter en körskola som uppfyller dina behov bäst. Vi har listat 7 stycken olika punkter med saker man bör tänka på samt frågeställningar man kan ställa sig själv för att underlätta valet.

Omdömen

När man ska välja en körskola kan det vara bra att höra med andra i sin närhet eller läsa omdömen online. Man kan fråga vänner och familj om deras erfarenheter och rekommendationer gällande olika körskolor för att få en bättre bild. Omdömen online kan även vara bra att läsa för att få en överblick över körskolan och se vad andra tyckte om deras körning och lärarna. På Reco.se kan man enkelt läsa körskolelevers omdömen från många olika körskolor. Omdömen kan vara bra för att se vad andra tycker men gå först och främst på din egen känsla gällande körskolan du är intresserad av.

Kostnad

Priser hos olika körskolor kan variera och det kan därför vara bra att jämföra olika körskolors prislistor. Körskolor erbjuder även ofta olika paket där ett x-antal lektioner är inkluderade. Ibland ingår handledarkursen, Risk 1 och Risk 2 samt material för inlärning av körkortsteori. När man tar kontakt med en körskola kan det även vara bra att tala med en ansvarig på körskolan gällande vad som ingår och vilka kostnader som kan tillkomma. Kommer du köra upp med privat bil eller kommer du behöva hyra en av körskolans bilar? Går det att få individuella paket anpassat till dina behov eller måste man välja ett färdigplanerat paket av körskolan?

Finansiering

 Att ta körkort är dyrt och det kan vara svårt att betala allting med en gång. Det kan därför vara bra att kolla med körskolan du är intresserad av vilka betalningsmöjligheter de erbjuder. Att kunna dela upp betalningen på 2 eller 3 gånger under perioden man övningskör kan underlätta mycket. Det finns även andra medel för finansiering av körkort. Det finns olika lån som man kan ta specifikt för körkort. CSN erbjuder t.ex. för dig som är arbetslös mellan åldern 18–47 ett lån på max 15 000 kr för att du ska kunna ta körkort. Nordea och andra banker erbjuder också lån utformade för körkort. Se över vilken bank som skulle vara bäst för dig.

Bil

 Planerar du att ta körkort för manuell eller automat bil? Kolla med körskolan vilka olika typer av bilar de erbjuder att ta körlektioner med. Manuell och automat körkort har båda sina fördelar. Väljer man att ta körkort för manuell bil kan man köra både manuella och automat bilar. Detta kan vara en fördel om du en dag skulle behöva köra någon annans bil eller en bil från jobbet där det bara finns tillgång till manuella bilar. Automat däremot gör det lättare att 100% kunna fokusera på körningen utan att behöva tänka på att växla. Ta det körkort som kommer vara bäst för just dina behov.

 Övningsköra

 När det kommer till att börja övningsköra hos en körskola bör man kontrollera med en ansvarig hur mycket tid och antalet körlärare det finns. Arbetar du eller går i skolan kan det vara svårt att komma iväg under dagen och enda möjligheten kan vara att köra på kvällar eller helger. En körskola med flexibla körtider kan därför vara bra leta efter beroende på när du planerar att köra. Hur man tar sig till körlektionerna kan också behöva tänkas över. Vissa körskolor erbjuder upphämtning vilket kan underlätta och göra det smidigare för dig att planera in lektioner.

Körlärare

Valet av körlärare kan kännas svårt. Vi har därför sammanställt några tips över saker du kan tänka på. Först och främst är den personliga kontakten superviktig. Att komma bra överens med din kommande körlärare är A och O. Man märker även ganska snabbt om körlärare lägger ner personligt engagemang på sina elever. Fråga även hur upplägget för en körlektion ser ut. I vilken takt kommer de olika körmomenten gås igenom? Här kan det vara bra att boka en testlektion för att få en överblick över hur lektionerna skulle gå tillväga. Ytterligare några frågor du kan fundera över när du ska välja. Hur lär körläraren ut? Är det ett sätt som passar hur du lär dig bäst? Finns det möjlighet att köra intensivt eller är det nästan fullbokat? Tänker du på detta kommer valet bli mycket enklare!

Teori

Vilka medel erbjuds för teori? Finns det möjlighet att köpa böcker genom körskolan? Erbjuder dom teori online? Genom hemsida eller appar? Kan man komma till körskolan och studera? Detta är saker som också kan vara bra att ha i åtanke när man väljer. En del vill kunna ha stor flexibilitet när det kommer till teoriplugg medans andra känner att de bäst studerar på plats. Om det finns möjlighet att studera på skolan kan det också vara bra att kolla om man kan få hjälp av någon i närheten ifall man skulle stöta på problem. Här får man känna efter vad som passar en själv bäst när det kommer till att plugga teori.

Sammanfattning

Vi hoppas att dessa tips på saker att tänka på vid val av körskola har varit till nytta till dig. Viktigast är att man ser utifrån sina egna behov och mål med körkortet och hittar en körskola som uppfyller de målen. Att ta körkort ska vara en rolig upplevelse där man får hjälp att bli en ansvarsfull och säker förare. På Your Driving Academy jobbar vi med personligt engagemang för att din körkortsresa ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Vill du veta mer får du mer än gärna höra av dig till oss så kan vi berätta mer och hjälpa dig planera din resa till ditt körkort.

× Chatta med oss