fbpx ...

Manuell eller automat körkort i Stockholm? Vad ska man välja

När man bestämmer sig för att ta körkort behöver man tänka över vad för slags bil man tänker köra efter man har tagit körkort och vad som kommer passa ens behov bäst. För 10-15 år sedan var valet enklare i och med att det inte var lika vanligt med automat bilar, men idag är betydligt fler bilar automatväxlade och antalet kommer fortsätta att växa framöver. Tänker man köra hybrid eller elbil finns det inte manuella växellådor utan då är alla bilar automatväxlade. Vi går igenom fördelarna och nackdelarna med manuell körkort och automat körkort.

Automat körkort i Stockholm

En stor fördel med automat bilar är att de är enkla att köra. Man kan helt fokusera på vägen utan att behöva tänka på att växla eller trampa ner kopplingen. Det är också lättare att stanna och starta bilen med automatväxellåda. Men automatväxellåda kan du hålla bättre koll på din omgivning. Ha i åtanke att om du väljer automat körkort får du inte köra bilar med manuell växellåda.

Manuellt körkort i Stockholm

Det är största fördelen med manuell växellåda är att du kan köra bilar som både har automatväxellåda och manuell växellåda. Säg att du arbetar och måste köra en hyrbil eller företagsbil, i dessa fall kanske det bara finns tillgång till manuella bilar. Därför kan det vara bra att tänka över hur din vardag kommer se ut. Vad för slags bil kommer du själv köra i din vardag? Om du kommer köpa din egen  bil har du större frihet, men om du kommer att köra en företagsbil eller dina föräldrars bil behöver du tänka på om det är en manuell eller automat bil du får tillgång till.  

Automat körkort i Stockholm
Automatisk växellåda
manuell körkort
Manuell växellåda

Tips

Det är också viktigt att tänka på hur du kommer övningsköra. Man kan självklart välja att övningsköra endast på körskolan men detta blir en stor kostnad och det kommer antagligen ta längre tid för dig innan du kan köra upp. Om man har möjlighet är det därför bra att köra så mycket som möjligt hemma med ens handledare som man har gått handledarkursen tillsammans med. Det kan vara bra att tänka redan här när du ska övningsköra hemma var för slags bil du kan köra. Har du tillgång att övningsköra en manuell bil hemma rekommenderar vi att du gör det om du känner dig bekväm med att växla. 

Valet av manuell körkort eller automat körkort är individuellt och du bestämmer helt själv vad som passar dig och dina situation bäst. Känner du att växla kommer bli svårt och planerar köpa en bil med automatväxel bör du gå för automat körkort. Men om du kommer stå inför många situationer där du behöver köra andras bilar i jobb eller hemmet där det endast finns tillgång till manuell bil rekommenderar vi att du tar körkort för växlad bil. 

På Your Driving Academy kan vi erbjuda automat och manuell körleltioner i Stockholm, kolla in våra körkortspaket eller kontakta oss på 070 722 30 77

Hoppas den text har varit till hjälp med ditt val av körkort och lycka till med din körkortsresa!

× Chatta med oss