fbpx ...
Dödavinkel och hur man hanterar dem?

Dödavinkel och hur man hanterar dem?

I den här bloggen kommer vi gå genom vad dödavinkel är och hur vi kontrollerar detta innan bilen skulle startas eller stannas.

Tänk på det här: du kör längs med motorvägen och håller ett bra avstånd till fordonen framför dig när du bestämmer dig för att snabba på och köra om lastbilen framför. Du följer din vanliga procedur och kontrollerar dina speglar inom du signalerar om att flytta ut. När du börjar göra din manöver hör du ett högt motorbrus från en bil som färdas i hastighet i körfältet till höger. Du återvänder hastigt till banan du befann dig i och behåller din position tills du känner dig säker för att försöka igen.

Vid det här laget kanske du säger till dig själv, ”Varför hände det?” Du följde reglerna och ändå lyckades du bara stoppa dig själv från att fatta ett potentiellt farligt beslut i sista stund. Svaret är att det andra fordonet låg i din dödavinkel.

Vad är dödavinkel?
En dödavinkel är ett område som inte kan ses vara du ser framåt eller när du kontrollerar dina speglar. De viktigaste dödavinkelarna är

  • området mellan det du ser när du ser framåt och det du ser i din yttre spegel
  • området som döljs av karosseriet på ditt fordon när du tittar i dina speglar. Fordon i olika former har olika dödavinkelar – till exempel de som orsakar fönsterpelare och nackstöd.

Kontrollerar dödavinkel
Dödavinkel är lika sannolikt att påverka förare som vill flytta från en stationär position som förare som faktiskt rör sig. Jag är båda skyldig att använda din säkerhet och för andra trafikanter för att göra ytterligare kontroller inom du bestämmer dig för att vidta några åtgärder.

Går iväg

  • Kolla in dina speglar efter aktivitet bakom dig, titta sedan över din högra axel inom du går iväg. I vissa fall kan det hjälpa att hitta fönstret så att du får en bättre bild.
  • Vissa fordon har ”hjälpmedelsteknik”, till exempel backlarm. Dessa enheter kan hjälpa till att använda dödavinkel men de kommer inte att ta bort dem helt. Använd alltid dina speglar och blick över axeln inom du bestämmer dig för några beslut.

På resande fot

  • dödavinkel i rörelse finns på sidan sidan av ditt fordon. Titta inte runt för att leta efter dem – du tar ditt fokus bort från vägen framför dig, med potentiellt farliga konsekvenser.
  • Regelbunden och vettig användning av dina speglar håller dig uppdaterad om vad som händer bakom. Men du måste tillhandahålla dina dödavinkel för att samla in så mycket information som möjligt inom du gör vissa manövrar. Du bör ta en snabb blick åt sidan
  1. innan du byter körfält
  2. inom du går på en motorväg eller dubbel körväg från en halväg
  3. när trafiken går samman från vänster eller höger.
  • Du bör också inse var andra förares dödavinkel kommer att vara och undvika att stanna kvar i dem längre än nödvändigt.

Så där har du det:dödavinkelar är bara farliga om du är blind för deras konsekvenser.

Specialerbjudande

Osäker på hur bra du är på att köra bil?

SEK 447/60 min

Boka din första körlektion med 60% rabatt – endast 395 kr (ord. pris 895 kr)

395 kr

895 kr

× Chatta med oss