fbpx ...

Under vintern är det extra viktigt att hålla ett öga på väglaget. Temperaturen skiftar snabbt och på kort tid kan vägen frysa på och det blir risk för halka. Att köra när det har snöat medför också många risker och du måste då som förare anpassa din körning. Vi kommer i detta blogginlägg titta närmare på halka och körning i snö samt ge dig tips på vinterdäck till bilen, utrustning du bör ha med dig när du kör i vintertrafik och vad du ska göra om du får sladd. Låt oss börja med halka.

Halka

Det viktigaste att tänka på när du kör på halt väglag är att du anpassar hastigheten. När det är halt ut ska du alltid hålla lämpligt avstånd framåt till bilen framför. I kurvor är det framförallt viktigt att du sänker hastigheten i tid och när du kör mot korsningar eller avfarter. Små rattrörelser kan också hjälpa dig om det är riktigt halt från att få sladd. Om du är osäker på om det är halt ute eller inte rekommenderar vi att du test bromsar när du kör ut för att se om bilen stannar eller tappar greppet med hjulen. Men glöm inte att även om bilen stannar lätt när du test bromsar kan det finnas delar av vägen där det är is och du kan råka ut för halka. 

Blixthalka

Många är oftast försiktiga när de kan se snö eller is på vägen och förstår att det är halt ute. Men det finns också andra väderförhållanden som kan orsaka halka snabbt. Blixthalka har olika många namn som svartis, ishalka etc. Blixthalka kommer från oftast ifrån underkylt regn som fryser när det träffar marken och det blir då väldigt halt direkt. 

Frosthalka

Frosthalka uppstår oftast på tidig morgon efter en kall natt. Frosthalka bildas när fukt på snöfria vägarna fryser. Vägen är alltså täckt av frost utan snö. Frosthalka kan även uppstå när det är dimmigt och dimdropparna fryser till is på vägen som orsakar halka.

Fläckvis halka

Med fläckvis halka menas att bara delar av vägen är hal. Detta händer oftast på skuggiga partier där solen inte kommer åt för att värma vägen eller vid broar och viadukter där vägen blir kyld från både undersidan och ovansidan. Svackor är ett annat ställe där det även ofta uppstår fläckvis halka.

Snöspår

Snöspår är spår med barmark i körbanan och bildas efter det har kommit tillräckligt med snö för att lägga sig på marken. Greppet i snöspåret kan vara bra men var försiktig. Skulle du köra utanför snöspåret i snön kan du lätt tappa greppet och få sladd. Det är därför viktigt att försöka att undvika omkörningar under dessa väderförhållanden.

Snörök

Snörök bildas från bilen som kör framför dig när det är kallt och snöar. Däcken får inte heller lika bra grepp när nyfallen snö hamnar på vägen som den får när du kör på packad snö. Det är därför viktigt att du håller ett längre avstånd till bilen framför dig samt sänker hastigheten.

Bred plogning

Till sist är det viktigt att du håller koll på vägen när det är plogat. När det har snöat mycket kan det vara svårt att se vägmarkeringar och många förlitar sig då på plogningen. Plogbilen kan dock har plogat utanför vägen så var extra försiktig när du kör och håll koll på plogpinnarna för att avgöra hur bred vägen är  så du inte hamnar utanför vägen.

Dags att titta på några tips som du bör tänka på när du ger dig ut i vintertrafiken.

Tips

Tips 1: Byt vinterdäck i tid

Bilens väggrepp blir betydligt försämrat när du använder slitna däck. Enligt lag måste dina däck har mönsterdjup på minst 3 mm. Vi rekommenderar att du byter dina däck senast vid 4-5 mm för att minska risken för att du tappar broms och styrförmågan vid dåligt vägunderlag. Om du ska välja dubbfria eller dubbdäck beror på vart du bor och hur vägunderlaget ser ut. Självklart är det bra att tänka miljövänligt men tänk först och främst på säkerheten. 

Tips 2: Utrustning till bilen under vintern

Varma kläder är viktigt att ta med sig i bilen ifall något skulle hända och du behöver lämna bilen. Ja, ta med sig. Inte ha på sig. Tjocka kläder kan försämra din rörlighet och kan störa när du kör. Det är därför bäst att ta av sig den tjocka jackan när du sätter dig i bilen för att köra. 

Utrustning som är bra att ha med sig i bilen när du kör under vintern är laddad mobiltelefon, snöskyffel, startkablar, isskrapa, bogserlina, låsolja, ficklampa och reflexväst.

Tips 3: Om du får sladd gör du såhär

Om det skulle hända att du får sladd mot bilen ska du försöka att inte få panik. Om du känner att du får sladd ska du snabbt styra mot bakändan där sladden kommer ifrån. Pausa sedan och styr långsamt tillbaka som vanligt. Styr man tillbaka för snabbt kan man få en retursladd som kan vara svår att hantera. Du kan läsa mer på trafikverket hemsida om att köra säkert på hala vägar.

Sammanfattningsvis

Nu är du redo att ge dig ut i vintertrafiken! Vi hoppas att denna information och tipsen har varit till nytta och att du känner dig mer förberedd för att köra på halt och snöigt väglag. Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Kör försiktigt och glöm inte att anpassa hastigheten efter väglaget!

Specialerbjudande

Osäker på hur bra du är på att köra bil?

SEK 447/60 min

Boka din första körlektion med 60% rabatt – endast 395 kr (ord. pris 895 kr)

395 kr

895 kr

× Chatta med oss