fbpx
Observera ny adress för Risk 1 och handledar kurser från 12/9 !!! Kurserna ska hålla på Artillerigatan 83, 11530 Stockholm

Körkorts frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste förekommande körkorts frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till Your Driving Academy så hjälper vi dig.

Hur tar man körkortstillstånd?

Innan du börjar övningsköra så behöver du körkortstillstånd. Den ansöker du på transportstyrelsens hemsida och för att din ansöka ska behandlas så behöver du även komplettera med ett syntest. Det gör du på din närmaste optiker och kostnaderna brukar ligga på 100-200 kr, dessutom är det viktigt att du nämner till optikern att syntestet är till körkortstillstånd.

Hur länge gäller körkortstillståndet?

Ett körkortstillstånd gäller i fem år och kan inte förlängas. Om du vill övningsköra efter att din körkortstillstånd har gått ut så behöver du ansöka om ett nytt.

Hur får man tillstånd att köra privat?

Man får tillstånd genom att ansöka om handledarskap, och personen som söker om handledarskap ska vara minst 24 år samt har haft körkort i fem år. Utöver det så är det viktigt att både handledaren och eleven går på introduktionsutbildning hos en körskola.

Hur kombinerar man privatkörning med en körskola?

Bästa sättet att kombinera är att börja med att ta somliga körlektioner hos en körskola först och sen därefter kan du köra privat tills du känner dig redo. Efter detta kan du sedan avsluta med att ta ett par körlektioner igen hos en körskola för att få bedömning om hur pass redo du ligger till inför uppkörningen.

Vilka steg är det till körkortet?

Det är ungefär 9 steg till körkortet. 
1. Ansöka om körkortstillstånd 
2. Introduktionsutbildning (om du ska köra privat med handledare)
3. Förarutbildningoavsett om du övningskör privat eller med en trafikskola så är det rekommenderat att kombinera med teorin redan från början.
4. Kontinuerlig övningDet krävs mycket övning för att blir en trygg och säker förare. 
5. TeoriutbildningLär dig om trafikregler, lagar och risker. Ta hjälp av elevcentralen,appar, böcker och tester på online hemsidor. 
6. Riskutbildning 1Riskutbildning del 1 är obligatorisk. Denna utbildning ska göras via en trafikskola (som är godkända av transportstyrelsen). 
Utbildningen handlar om trötthet, droger och andra riskfyllda beteenden och är lagstadgad på 180 minuter exkl. rast
7. Riskutbildning 2(halkbana) är också obligatorisk och den praktiska utbildningen. Under denna utbildning så testar man på att köra på halt underlag samt praktiskt uppleva svåra situationer som kan uppstå i trafiken, samt vikten av att använda säkerhetsbälte m.m.
Den här utbildning tar ca 4 timmar och ska göras innan den Teoretiska delen Viktigt att ha det i åtanke att både Risk1 & Risk2 skall vara genomförda innan teoriprov. 
8. Boka TeoriprovNär du har tagit dig så här långt är det dags att boka teoriprov. Det kan vara bra att boka teoriprovet ett tag innan du helt är färdig med din utbildning. Det underlättar hela processen. 
9. Boka KörprovNu är det dags att sätta all din kunskap på prov.Körprov är den praktiska delen av hela körutbildningen. Viktigt att tänka på är att boka även denna prov i tid eftersom man har endast 6 månader på sig att göra körprovet efter man ha gjort den teoretiska delen.

Hur klarar man teoriprovet?

För att lyckas med teoriprovet så gäller det att du förstår körkortsteorin. Många gör misstaget att lära sig övningsfrågorna utantill men saknar förståelse för den egentliga innebörden av frågorna. Du måste alltså veta varför ett visst svar är det rätta. Lär du dig det spelar det ingen roll hur frågan är ställd, du vet alltid svaret. Förutom att du behöver ha förståelse för körkortsteorin kan det vara en bra idé att träna på att göra proven rent tekniskt. I appen Körkort nu med Elevcentralen kan du göra sluttester hur många gånger du vill. Ett sluttest är en sorts simulering av hur ett riktigt teoriprov går till. Du får svara på 70 frågor på 50 minuter varav 5 är testfrågor. Du ska alltså ha 52 rätt.

4 viktiga tips på när du gör teorin

1: läs noga igenom frågan och alla svar, välj 2 alternativ som låter bra sedan väljer du ett alternativ
2: det finns ngra svåra frågeställningar som är svår att förstå,fastna inte på dem flagga dem och gå vidare och ta dem på slutet.
3: När du har gjort alla frågor och du har tid kvar börja då inte och ändra på dina svar
4: Bildfrågor ska du ALLTID förstora upp, det är då du ser detaljerna som kommer i frågeställningen.

Hur klarar man uppkörningen?

Du kan göra en prova på uppkörning men körskolan innan körprovet. Det är för att du ska veta hur bra du ligger till innan du gör körprovet. Du måste vara väl förberedd inför uppkörningen. Du ska se inspektören som en passagerare som vill åka trygg och säkert från A till B. Blir du inte godkänd är anlednigen bara en, det är att du inte är riktigt klar.

Ska man ta körkort i stockholm eller i en småstad?

Ta det som är enklast för dig, men att ta körkort mitt i stockholm , vore det bästa. Det är eftersom korsningar är det största utmaningen med bilkörning. Stockholm är den bästa staden att lära sig att köra bil i. Du känner säkert folk som inte kan köra bil i Stockholm. Vill du bli en sådan förare? Valet ligger hos dig.

Jag vågar inte börja köra bil?

Vi har aldrig träffat nån som är oerfaren och inte är rädd inför sin första lektion, men när eleven kört sin första lektion så känner dom att detta var ju inte så farligt. Du ska veta att körläraren ansvar för dig sig själv och alla runtomkring, även bilen du kör är fullt försäkrad och trafikskolan står för självrisken om nåt skulle hända.
Vi på Yda.se bjuder på testlektionen om du inte skulle gilla att köra bil efter lektionen.

Hur ska man välja körskola?

Är det en stor skola ska det vara en ordnad trafikskola, du som elev måste ta tag i din utbildning, se bara till att läraren berättar mål och syfte med denna lektion, ger klara och tydliga instruktioner samt antecknar lektionen och berättar vad som skall göras i nästa lektion.

Ska man gå på körskola eller köra privat?

Att gå i en ordentligt akademi alltså är att lära sig köra med
professionella (godkänd och behörig lärare) är viktigt, dock är det rekommenderat att köra både privat och med en körskola för att få den mängdträning som man behöver.

Vad är intensivkurs?

En intensivkurs är att man dedikerar all sin tid i ett par veckor / månader, det är också möjligt att ta det på ca sex veckor.

Vad är Riskutbildning del 1? (risk1)

Det är en teoretisk kurs (180 minuter) som handlar om alkohol i samband med bilkörning, droger, stress, aggressivitet och övriga risker som mobilanvändning under bilkörning, gäller i 5 år från kursdatum eller tills man har tagit sitt körkort.

Vad är Riskutbildning del 2? (risk2)

Riskutbildning del 2 handlar om sikt, väglag, lastsäkerhet, säkerhetsbälte och djurkollision m.m. gäller i 5 år från kursdatum eller till man har tagit sitt körkort.

Vart ligger yda.se lokaler?

Vi är ett online baserad körskola och vi har endast mötesplats för närvarande på Upplandagatan 52 i odenplan, Stockholm och vallhallavägen 73 Stockholm.

Fyll i ditt meddelande och dina uppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Hitta till oss:

Om du upplever ångest och förlägenhet när du ska göra ett körprov och känner att du kommer att misslyckas så är det dags att kolla in vår körkurs. Begränsa inte dig själv och var motståndskraftig mot din rädsla. Vi erbjuder ett omfattande utbud av kurser på YDA trafikskola i Kungsholmen. Du kan nå oss via vår hemsida eller genom att ringa ett snabbt samtal.
× Chatta med oss