fbpx ...

När behöver man byta till sommardäck?

Allt du behöver veta om däckbyten och lagar kring vinterdäck i Sverige

Att ha rätt typ av däck på bilen är inte bara en fråga om säkerhet utan också en fråga om lagstiftning. I Sverige finns det strikta regler för när man ska byta till vinterdäck och när man får använda dubbdäck. Här är allt du behöver veta om däckbyten och lagar kring vinterdäck i Sverige.

När ska man byta till vinterdäck?

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck eller likvärdig utrustning när det är vinterväglag, det vill säga när det finns snö, snömodd, is eller frost på vägarna. Tidsperioden då man måste ha vinterdäck är mellan 1 december och 31 mars för personbilar, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av dessa fordon.

När får man använda dubbdäck?

Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober och 15 april, men det är förbjudet att använda dem mellan 16 april och 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vilka böter kan man få om man inte byter till vinterdäck eller använder dubbdäck utanför tillåten period?

Om du inte följer reglerna kan böter bli aktuellt. Att köra med dubbdäck när det inte är tillåtet kostar 500 kronor och om däcken har otillräckligt mönsterdjup så är det 1 200 kronor som gäller. Om du kör utan vinterdäck när det är vinterväglag kan böterna bli så höga som 1 200 kronor.

Vad kostar det att byta till sommardäck?

Att byta däck är en enkel och relativt billig process. Bilverkstäder erbjuder däckbyte till fast pris, vanligtvis mellan 200-450 kr. Priset för däckbytet är inte beroende av däckets eller fälgens storlek. Många bil- och däckverkstäder erbjuder också däckhotell, speciellt i större städer.

Får man köra med året runt-däck?

Året runt-däck, även kallat allround däck, är inte tillåtna som vinterdäck i Sverige eftersom de inte är framtagna för vinterkörning och inte uppfyller transportstyrelsens krav på vinterdäck. Om du kör med sådana däck riskerar du böter om det råder vinterväglag. Godkända friktionsdäck, eller dubbfria vinterdäck, är däremot tillåtna året runt och är ett bra alternativ för den som vill undvika däckbyten mellan säsongerna.

Utöver dessa listor behöver du naturligtvis körlektioner,  med körteori och praktisk övning kommer du långt i din körutbildning.

Vi på YDA, din trafikskola i Stockholm erbjuder kurspaket för personer som vill ta körkort. Våra körkortspaket innehåller ofta kursmaterial, teoribildning, online-resurser som Elevcentral, riskutbildning och ett visst antal körlektioner.

Att köra bil är en dröm för många och mardröm för vissa som fruktar att gå för det eftersom det verkar vara mycket svårt. Det är dock inte en raketvetenskap och vem som helst kan lära sig det. YDA körlektioner för alla som vill lära sig grunderna i körning. Vi hoppas att du snart kommer att köra felfritt på gatorna. 🚗

Specialerbjudande

Osäker på hur bra du är på att köra bil?

SEK 447/60 min

Boka din första körlektion med 60% rabatt – endast 395 kr (ord. pris 895 kr)

395 kr

895 kr

× Chatta med oss