fbpx ...

När behöver man byta till vinterdäck?

Vinterdäck är inte bara en rekommendation utan också ett krav enligt lagen när det är vinterväglag. Men när är det egentligen lämpligt att byta till vinterdäck?

Enligt lag måste du ha vinterdäck på din bil när det råder vinterväglag, vilket innebär snö, is eller frost på vägbanan. Det är dock inte alltid så lätt att veta när det är dags att byta till vinterdäck, speciellt eftersom vinterväglaget kan variera mycket beroende på var du bor i landet.

Som en allmän tumregel är det dock bäst att byta till vinterdäck när temperaturen faller under +7 grader Celsius. Detta beror på att sommardäck blir hårdare när temperaturen sjunker, vilket minskar deras grepp på vägbanan och ökar risken för halka och olyckor.

Det är också viktigt att tänka på att vinterdäck är speciellt utformade för att klara av vinterväglag, vilket innebär att de har en annan gummiblandning och mönsterdjup än sommardäck. Därför är det viktigt att du inte använder vinterdäck under sommaren, eftersom det kan påverka din bils prestanda och öka risken för olyckor.

Så sammanfattningsvis bör du byta till vinterdäck när temperaturen faller under +7 grader Celsius eller när det råder vinterväglag på vägarna. Kom ihåg att säkerhet alltid går före, så det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och byta till vinterdäck i tid.

Utöver dessa listor behöver du naturligtvis körlektioner,  med körteori och praktisk övning kommer du långt i din körutbildning.

Vi på YDA, din trafikskola i Stockholm erbjuder kurspaket för personer som vill ta körkort. Våra körkortspaket innehåller ofta kursmaterial, teoribildning, online-resurser som Elevcentral, riskutbildning och ett visst antal körlektioner.

Att köra bil är en dröm för många och mardröm för vissa som fruktar att gå för det eftersom det verkar vara mycket svårt. Det är dock inte en raketvetenskap och vem som helst kan lära sig det. YDA körlektioner för alla som vill lära sig grunderna i körning. Vi hoppas att du snart kommer att köra felfritt på gatorna. 🚗

× Chatta med oss