fbpx ...

Uppkörning

Tips inför uppkörningen (körprov, förarprov)

Öva så mycket som möjligt innan uppkörningen. Ju mer erfarenhet du har bakom ratten, desto mer säker och självsäker kommer du att känna dig under provet.

  • Lär dig trafikregler och tecken noga. Det är viktigt att du känner till och förstår de lagar och regler som gäller för att kunna köra säkert och laglydigt.

  • Var förberedd på olika väder- och väglag. Öva att köra under olika förhållanden, till exempel i regn eller snö, för att vara förberedd på det under provet.

  • Var tidigt på plats. Det är viktigt att vara i tid för att inte bli stressad och för att ha tid att förbereda dig innan provet.

  • Var lugn och fokuserad. Försök att hålla nerverna i schack och fokusera på det du ska göra under provet.

  • Var öppen för feedback. Lyssna noga på vad din trafiklärare eller examinator säger och ta till dig feedbacken för att kunna förbättra dig.

person-taking-driver-s-license-exam (5)(2)

Håll avståndet och kör lugnt

Det är viktigt att hålla rätt avstånd till andra fordon när man kör bil, eftersom det hjälper till att undvika olyckor och kollisioner. Avståndet bör vara tillräckligt stort för att ge dig tid att reagera och bromsa om det skulle bli nödvändigt.

Det rekommenderade avståndet kan variera beroende på hastigheten man kör, väglaget och vädret. Men som en allmän regel bör man ha minst två sekunders avstånd till fordonet framför en. Detta kan hjälpa till att undvika kollisioner vid oväntade händelser eller om bilen framför plötsligt bromsar eller stannar.

Att köra lugnt och säkert är också viktigt för att undvika olyckor och kollisioner. Det innebär att du bör hålla en jämn och låg hastighet, undvika hårt gasande och hårt bromsande, och undvika att köra för nära andra fordon. Det är också viktigt att undvika distraktioner, såsom att använda mobiltelefon eller att äta mens man kör.

Att hålla avståndet och köra lugnt kan hjälpa till att göra din körning säkrare för dig själv och andra trafikanter. Det kan också hjälpa till att undvika böter och olyckor.

Vad kollar de på en uppkörning?

Under en uppkörning (körprov, förarprov) kommer examinatorn eller trafikläraren att kontrollera din förmåga att köra bil säkert och laglydigt. Detta innebär att de kommer att titta på hur du hanterar bilen, hur du följer trafikregler och tecken, och hur du gör bedömningar i olika situationer. De kommer också att kontrollera om du kan köra bilen på ett säkert och kontrollerat sätt under olika förhållanden, till exempel i trafik, på motorväg och i kurvor.

Några av de saker som de kommer att kolla på är:

  • Din körteknik, inklusive din förmåga att kontrollera bilen, att hålla rätt avstånd och att använda blinkers och vindrutetorkare på rätt sätt.

  • Din förmåga att följa trafikregler och tecken, inklusive hastighetsbegränsningar, förbud mot höger sväng och stopptecken

  • Din förmåga att göra rätt bedömningar i olika situationer, inklusive när du kör i trafik, på motorväg och i kurvor, och när du möter andra fordon eller fotgängare.

  • Din förmåga att hantera bilen under olika väder- och väglag, inklusive i regn eller snö.

  • Din körvanor, inklusive om du kör på ett säkert och lagligt sätt, om du är uppmärksam och om du visar hänsyn till andra trafikanter.

Det är viktigt att komma ihåg att de krav och regler kan skilja sig mellan olika länder och stater, så det är viktigt att man undersöker det specifika kravet i ens land eller stat för att veta vad som kommer att kollas på under uppkörningen.

Utöver dessa listor behöver du naturligtvis körlektioner,  med körteori och praktisk övning kommer du långt i din körutbildning.

Vi på YDA, din trafikskola i Stockholm erbjuder kurspaket för personer som vill ta körkort. Våra körkortspaket innehåller ofta kursmaterial, teoribildning, online-resurser som Elevcentral, riskutbildning och ett visst antal körlektioner.

Att köra bil är en dröm för många och mardröm för vissa som fruktar att gå för det eftersom det verkar vara mycket svårt. Det är dock inte en raketvetenskap och vem som helst kan lära sig det. YDA körlektioner för alla som vill lära sig grunderna i körning. Vi hoppas att du snart kommer att köra felfritt på gatorna. 🚗

× Chatta med oss